Orthomoleculaire voedingsgeneeskunde

 

We weten zeker dat mensen uit vroegere tijdsperiodes geen westers voedingspatroon nuttigden

Wat is Orthomoleculaire geneeskunde?

 

De orthomoleculaire geneeskunde is een samenwerking van meerdere wetenschapsgebieden. De voeding, het functioneren van het menselijk lichaam (biologie), de biochemie, de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde zijn allemaal onderdelen binnen de orthomoleculaire geneeskunde. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met (voeding(s)stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Het gevolg is dat het lichaam (cellen) zich snel en goed kan herstellen.

 

Wat is Orthomoleculair geneeskunde volgens kPNI?

 

kPNI staat voor klinische psycho-neuro-immunologie en is de tak van wetenschap die verbanden legt tussen gedrag, sociaal maatschappelijke omstandigheden, het zenuwstelsel, onze hormonen en ons immuunsysteem. Vanuit PNI benadert de therapeut de cliënt in zijn totaliteit, waarbij lichaam en geest worden betrokken in het proces naar vitaliteit en gezond worden.

Voeding en wetenschap 

Een groot aantal onderzoekers heeft inmiddels aangetoond dat er duidelijke relaties bestaan tussen voedingsgewoonten en verschillende ziektebeelden (diabetes type 2, hart en vaatziekten, kanker). Ook de reguliere geneeskunde is hier inmiddels van overtuigd.  Onze huidige voeding biedt lang niet meer wat we eigenlijk nodig hebben aan vitamines, mineralen en plantenstoffen vergeleken met zo’n 50 jaar terug. Ook worden er vele schadelijke stoffen in ons milieu gebruikt die mogelijke schade aan onze organen en ons lichaam toebrengen. Aanvullingen zijn voor vele mensen dan ook zeer wenselijk. Het lichaam en de geest streeft continue naar evenwicht op een aantal fronten. Bij verstoringen in bijvoorbeeld het zuur-base evenwicht zal het lichaam dit via allerlei regelsystemen zeer snel herstellen. Bij langdurige onbalans zal het lichaam meer moeite hebben met herstel. Langdurig optimale voeding, gezond bewegen, stress te lijf en aanvullen middels supplementen van vitamines, mineralen en plantenstoffen is in dit geval noodzakelijk.

 

Gezondheidskeuzes maken!

Vanuit kPNI laat de therapeut de cliënt gezondheidskeuzes maken, de therapeut is een partner in het herstelproces en ondersteunt dit proces met empathische aandacht. Vanuit kPNI bestaat een behandeling uit het ondersteunen van positieve aanpassingen binnen het voedingspatroon en de levensstijl (beweging, sociale omgeving, probleemoplossend gedrag  en conflicthantering). Conflicten en onopgeloste problemen (=stress) remmen herstel van het lichaam ernstig.

Eigen visie op voedingsaanpassingen

Mijn visie sluit aan bij het minder strak hanteren van de paleo-principes en wat ruimte te laten voor variatie waar mogelijk (bij sommige ziektebeelden is deze ruimte minder mogelijk). Het updaten van nieuwe wetenschappelijke informatieve heeft daarnaast prioriteit omdat er momenteel veel nieuwe informatie beschikbaar komt over de relatie ziektebeelden en (westerse)voeding.

Paleo (orthomoleculaire) voedingsondersteuning:

Het paleo(litische)-dieet ook wel jager verzamelaar-dieet of stenentijdperk-dieet. Dit is een modern voedingsplan, wat ingezet wordt ter preventie van welvaartziekten, gezondheids- en vitaliteitsbevordering. Het is gebaseerd op wat onze voorouders van ± 2 miljoen jaar tot ± 10.000 jaar geleden (introductie van landbouw, graan, domestisering) met grote waarschijnlijkheid aten. De voeding uit die tijd, zo is het sterke vermoeden bestond uit, dat wat de natuur bood zoals; wild, vis, planten, kruiden, paddestoelen, eieren, wortels, fruit en noten en zaden. Binnen het paleo-dieet worden granen, bonen, melkproducten, aardappelen, geraffineerd zout en suiker en bewerkte olieën (m.n. plantaardig) niet als voedingsmiddelen gebruikt.

We weten zeker dat mensen uit deze tijdsperiode geen westerse voedingspatroon nuttigden. Als jager-verzamelaars een westers voedingspatroon adopteren ontwikkelen zich in korte tijd ook westerse ziektesymptomen. Het teruggaan naar het oude voedingspatroon laat deze ziektesymptomen ook weer verdwijnen. Westerse ziektebeelden als diabetes, obesitas, auto-immuunziektes, kanker en hart en vaatziektes kwamen (zo goed als) niet voor en komen nog steeds weinig voor bij bepaalde stammen. We weten niet 100% wat onze voorouders aten en zullen dat waarschijnlijk ook niet 100% te weten komen. Toch is er meer dan genoeg bewijs en ook met gezond verstand te beredeneren dat dit paleodieet superieur moet zijn aan ons moderne (80% bewerkte) eetpatroon.

 

 

Overeenkomsten in paleo voedselkwaliteit en samenstelling

$

Inname van meer langzaam verteerbare koolhydraten (groente en fruit), met meer goed bruikbare vezels voor de spijsvertering en het lichaam. Dit geeft o.a. minder hongergevoelens tussen de maaltijden.

$

Hierdoor ook een duidelijk hogere inname van vitamines, mineralen, anti-oxidanten en gezonde plantenstoffen (phytonutriënten). Deze ondersteunen o.a. het immuunsysteem.

$

Lagere geraffineerde zout (Natrium) inname en hogere Kalium inname (uit groente en fruit).

$

Een overschot aan basische, alkalische voedingsstoffen en water met minder lichaams-verzuring.

$

Een hogere eiwit inname (20-25%), dan de nu gemiddelde 15% in ons huidige voedingspatroon.

$

Een hogere vet-inname van m.n. gezonde (ontstekingsremmende) omega vetzuren (3-6-9) in gunstige verhoudingen.

$

Weinig tot geen gifstoffen, pesticiden en u eet herkenbare voeding.

Paleo experts

Dr Loren Cordain is een echte paleodiet expert, samen met Nell Stephenson was hij te gast in het programma van Dr Oz.
Kopieer de link uw browserbalk en bekijk deze interessante Paleo-show.
http://www.doctoroz.com/videos/paleo-diet-craze-pt-1

Verwarring over het paleodieet  

Enige verwarring omtrent het paleo-dieet ontstond door voedingsexperts als Mark Sisson, Kurt Harris, Robb Wolf, Paul Jaminet en Chris Kresser, die kleine variaties toevoegden op het bestaande dieet.